Back to Gallery

CRIJNS & STENDER

Go to end of page.

         

 

Italiaanse armillarium of armillairsfeer (407)

Gesigneerd: Giuseppe Guarnacci

Gedateerd: 1790

Een hemelbol van messing volgens het geocentrische beeld van Ptolemaeus op zwart houten voet met messing kompas, voorzien van ringen die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen. Hierbij is de aarde in het midden van de messing cirkels geplaatst. De vlakken van de horizon, meridiaan, dierenriem en hemelequator worden door vaste cirkels voorgesteld. Het armillarium is ontworpen als instrument om positie of tijd te bepalen, maar werd meestal op scholen gebruikt om uitleg te geven van ons hemelbeeld.

Op de zwart houten voet met messing  kompas is een messing horizonring met steunen gemonteerd met daarop gegraveerd de maanden, de dierenriem, de  windstreken (Bolea, Greco, Euro, Sirocco, Ostro, Gabbino, Zefiro en Maestro) en een gradenverdeling van 4 x 90 graden. Aan de onderzijde van de ring is de naam van de maker en het jaartal gegraveerd.

Hierop is de afneembare messing hemelbol geplaatst met de meridiaan verdeeld in  4 x 90 graden, de centrale as met in het midden de aarde en verder de equator, de keerkringen, de poolcirkels en de zonnebaan met dierenriem en maanden verdeling.

Literatuur:

Alexis Kugel, Spheres en Diederick Wildeman, De wereld in het klein.

N.B.  Er was een Giuseppe Guarnacci, een broer van Mario Guarnacci (Volterra , 25 oktober 1701 - Volterra , 21 augustus 1785). Deze laatste was een bekend Italiaans geleerde en archeoloog , zijn collectie en bibliotheek heeft hij aan zijn stad gegeven, het Museum Guarnacci .

 

 

e

CRIJNS & STENDER
Landgoed "Oosterheide"
Tilburgse Baan 1
4904 SP Oosterhout
Netherlands.
tel +31 (0)76 587 57 00
Opening times:
By appointment only.

Website: www.crijns.info
Also at:
Ginnekenweg 328,
4835 NL Breda.
tel +31 (0)76 560 01 02
Opening times:
Friday and Saturday
From 10 A.M. till 5 P.M.
and by appointment

contact

Back to Gallery

nd