Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
92

ENGELSE DIAGONAALBAROMETER


signatuur: 'IO. HURT LONDON.'

circa: 1740


De op grenen gefineerde mahonie kast heeft verzilverde messing schaalplaten. De schaal loopt van 28 tot 31 inch en heeft een schaalvergroting van circa acht maal. Boven de horizontale arm van de buis bevindt zich een messing schuiftendenswijzer. Op de onderste plaat treffen we de volgende weersindicaties aan: 'Stormy', 'Rain', 'Variable', 'Fair' en 'Ver.y Dry'. Het reservoir is van glas en wordt afgeschermd door een afneembare reservoirkap.

Diagonaalbarometers zijn fascinerend en mede door hun grote zeldzaamheid een geliefd verzamelobject. Het diagonaalsysteem was een vinding van Samuel Morland, die hier in 1688 als eerste over publiceerde. Hierbij stond vooral het streven naar een vergrotende schaal en het daardoor bereiken van een duidelijker aflezing centraal, om ook de kleine luchtdrukverschillen zichtbaar te kunnen maken. De barometer van Torricelli bezit immers maar een klein aflezingsbereik van 70 tot 79 centimeter kwikdruk. Bij een normaal weerspatroon blijven de veranderingen van druk beperkt tot een afstand van slechts maximaal vijf centimeter.

Bij diagonaalbarometers wordt gebruik gemaakt van het gegeven dat, bij een kwikbuis die schuin wordt gehouden, de verticale hoogte van de kwikkolom altijd gelijk blijft, ondanks het feit dat het kwik een langere weg moet afleggen, waardoor de lengte van de kolom toeneemt. Naarmate de buis meer helt, wordt de lengte van de kwikkolom steeds groter.

Bij de diagonaalbarometer wordt niet de hele buis schuin gemonteerd, maar slechts dat stuk waarin de niveauschommelingen van het kwik plaatsvinden. De buis is dan ook tot circa 70 centimeter boven het kwikpeil in het reservoir verticaal en maakt vervolgens een scherpe knik opzij, waarbij de aldus verkregen arm langzaam schuin oploopt, totdat de verticale hoogte van de normale buis, circa 80 centimeter is bereikt. Afhankelijk van de hellingshoek kan de lengte van de schuine arm aanzienlijk variëren en daarmee ook de schaalvergroting.

Height: 93 cm
Width: 79 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.