Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
91

NEDERLANDSE SCHEEPSBAROMETER


signatuur: 'Batenburg & Co. ROTTERDAM/M,,rs Janet Taylor, 104 MINORIES LONDON.'

circa: 1850


De massief palissander kast heeft verzilverde messing schaalplaten. De schuin inspringende schaalplaten van het barometergedeelte worden afgeschermd door facetgeslepen glas en zijn voorzien van twee noniussen, die zowel de millimeters kwikdruk als de Engelse duimen verder onderverdelen in tienden. Beide noniussen zijn bedienbaar via een tandheugelsysteem, met afneembare ivoren knoppen. De millimeterschaal loopt van 700 tot 790 en de Engelse duimenschaal van 27 tot 31.

De kwikbuis is voorzien van een vernauwing om bij ruw weer het zogenaamde 'pompen' van het kwik tegen te gaan. Het palmhouten reservoir met lederen bodem en stelschroef wordt afgeschermd door zwart gepatineerd messing.

De kwikthermometer wordt afgeschermd door vlak glas en heeft schalen in Fahrenheit en Celsius. De barometer is uitgerust met een cardanisch ophangingsysteem voor bevestiging aan de wand. Voorts heeft het instrument aan de bovenkant een messing ophangoog, waarmee de barometer aan het plafond van de scheepskajuit kon worden opgehangen.

Mrs. Janet Taylor was een van de zeer weinige vrouwelijke instrumentmakers die in de negentiende eeuw in Londen werkzaam waren. Desondanks wist zij een zeer goede reputatie op te bouwen.

Height: 96.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.