Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
56

ENGELSE SCHEEPSBAROMETER


signatuur: 'P,, Gabalio 20 Cross Str,,t Hatton Garden London'

circa: 1808-1817


De massief mahonie kast heeft verzilverde messing schaalplaten. De barometerschaalplaten zijn schuin inspringend. De Engelse duimenschaal loopt van 27 tot 31 en heeft een onderverdeling in tienden. Links van deze schaalverdeling bevindt zich een sleuf, waarin een met de hand te verstellen nonius op en neer kan worden bewogen. De signatuur staat op de onderzijde van de linker barometerschaalplaat.

Het barometergedeelte wordt afgeschermd door een houten deurtje, waarop aan de binnenzijde een kwikthermometer zit bevestigd met een schaal in graden Fahrenheit.

De kwikbuis is voorzien van een vernauwing om bij ruw weer het zogenaamde 'pompen' van het kwik tegen te gaan. Het reservoir is van zwart gepolitoerd palmhout met een lederen bodem, voorzien van een stelschroef met vaste knop.

De barometer is uitgerust met een cardanisch ophangingsysteem voor bevestiging aan de wand. De gaten voor de cardanische ophanging zitten opzij. Voorts heeft het instrument aan de bovenkant een messing ophangoog, waarmee de barometer aan het plafond van de scheepskajuit kon worden opgehangen.

De hier beschreven barometer is een vroeg en kwalitatief goed voorbeeld van een Engelse scheepsbarometer. Het niet door messing afgeschermde, onderdeel van de kast uitmakende palmhouten reservoir is een vroeg kenmerk. Ook de verzilverde messing schaalplaten zijn kenmerkend voor een vroeg exemplaar. Bij houten Engelse scheepsbarometers van een latere datum zijn de schaalplaten vrijwel uitsluitend van ivoor.

Height: 94.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.