Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
87

FRANSE STICKBAROMETER


signatuur: 'Guizonnier. à Bordeaux.'

circa: 1790


De met mahonie gefineerde grenen kast heeft verzilverde messing schaalplaten met graveerwerk van vazen en guirlandes. De open tympaan wordt in het midden bekroond door een ivoren siervaasje. Het barometergedeelte heeft een duodecimale Parijse duimenschaal en een handmatig te bedienen messing tendenswijzer in een sleuf aan de rechterkant van de barometerbuis.

Het glasreservoir wordt op zijn plaats gehouden door een messing houder en beugel en is redelijk breed. Door het aldus verkregen grote kwikoppervlak in het reservoir probeerde men een grotere afleesnauwkeurigheid te verkrijgen. Om ruimte vrij te houden voor dit brede reservoir wordt de kast door een drietal messing stangetjes van de muur gehouden.

Het instrument beschikt eveneens over een thermometergedeelte. De kwikthermometer zit vastgeklemd tussen twee geprofileerde messing lijstjes en kan naar boven worden weggeschoven. De schalen zijn in Réaumur en Fahrenheit. Op de thermometerschaalplaat staan de volgende gegevens, aangegeven in graden Réaumur: 'Syrie' (+50°), 'Senégal' (+38°), 'Bains' (+26°), 'Glace' (0°), 'Petersbourg' (-21°) en 'Quebec.' (-31°). Ook aan de rechterkant van het thermometerbuisje bevindt zich in een sleuf een met de hand te verstellen messing tendenswijzer.

Height: 108 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.