Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
7

ENGELSE BANJOBAROMETER


signatuur: 'J,, M,, Ronketi No 180 Holborn'

circa: 1787-1797


De op grenen gefineerde mahonie kast is op verschillende plaatsen voorzien van fraai inlegwerk. De kap is van het zogenaamde 'scroll pediment' of 'swan neck'-type en wordt bekroond door een messing siervaasje. Langs de randen is de kast afgebiesd met een fijne, schuin geschakeerde contourbies van palm- en ebbenhout. Verder is er marqueterie in de vorm van een guirlande met strik tussen het thermometer- en barometergedeelte en in de kop in de vorm van hoekrozetten.

De verzilverde messing platen worden afgeschermd door glas, dat bij de 10 inch brede wijzerplaat bol is. De tendenswijzer wordt bediend via een snaarsysteem, met een afneembare ivoren knop. De hygrometer is afstelbaar via een tandwieloverbrenging, met een eveneens afneembare ivoren knop. De alcoholthermometer is afneembaar en heeft een schaal in graden Fahrenheit. De makersnaam staat gegraveerd in het schaalplaatje van de waterpas.

Deze zeer vroege Engelse banjobarometer is een voorbeeld van een van de allereerste modellen van dit succesvolle type, dat kort na 1780 in Engeland geïntroduceerd werd door de eerste generatie Italiaanse barometermakers. John Merry Ronketti was één van hen en behoorde snel tot de beste en meest succesvolle makers van deze eerste Engels banjobarometers.

Het vroege karakter blijkt ondermeer uit het feit dat de wijzerplaatrand vrijwel doorloopt tot aan de buitenkant van de kast. Voorts loopt de nerf van het fineer aan de zijkanten horizontaal, iets dat na enkele decennia plaatsmaakte voor verticale belijning. Bovendien komen afregelbare hygrometers in later tijd steeds minder vaak voor.

Height: 107.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.