Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
30

FRANSE SCHEEPSBAROMETER


signatuur: 'RIPAMONTI BORDEAUX'

circa: 1810-1830


De massief mahonie kast heeft verzilverde messing schaalplaten. De barometerschaalplaten zijn schuin inspringend en worden afgeschermd door vlak glas. De centimeterschaal loopt van 72 tot 79 en heeft een onderverdeling in tienden. Links van deze schaalverdeling zit een sleuf, waarin een nonius op en neer kan worden bewogen die de centimeters verder verdeelt in tienden. De nonius wordt bediend via een tandheugelsysteem, met een vaste messing knop aan de achterzijde van het driehoekvormige bovendeel. Links van de buis staan de gebruikelijke Franse weersindicaties.

De kwikthermometer bevindt zich in een op de kast gemonteerde messing behuizing en is gedeeltelijk afgeschermd door gebogen glas. De schaalverdelingen zijn in graden Fahrenheit en Réaumur, waarbij de schalen opmerkelijk hoog doorlopen. De thermometerschaalplaat draagt de volgende gegevens bij de Réaumurschaal: 'Paris 1802' (+31°), 'Bains' (+26°), 'Vers à Soie' (+19°), 'Tempéré' (+10°) en 'Glace' (0°).

De kwikbuis is voorzien van een vernauwing om bij ruw weer het zogenaamde 'pompen' van het kwik tegen te gaan. Het palmhouten reservoir heeft een lederen bodem en een stelschroef met vaste messing knop.

De barometer is uitgerust met een cardanisch ophangingsysteem voor bevestiging aan de wand. Als extra beveiliging tegen grote schokken is hierbij een cilindervormige bus toegepast met een veersysteem.

De hier beschreven barometer is een vroeg en kwalitatief goed voorbeeld van een Franse scheepsbarometer. De maker stond bekend als 'Opticien de la Marine' en van zijn hand zijn een aantal hoogwaardige instrumenten bekend.

Height: 100 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.