Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
3

FRANSE REISBAROMETER


signatuur: 'MOLTENI & CIE Opticiens Rue Neuve St. Nicolas 38 Paris.'

circa: 1846-1852


De massief mahonie kast heeft een verzilverde messing schaalplaat en een in hoogte verstelbaar plaatje met weersindicaties.

Behalve een schaal in Parijse duimen is er ook een in centimeters. De barometerschalen hebben een groter bereik dan gebruikelijk om de barometer ook geschikt te maken voor het verrichten van hoogtewaarnemingen. Bij de duimenschaal staan derhalve ter indicatie de volgende bergtoppen vermeld: 'Lungen', 'M,,t Vesuve', 'Les Pyrenées', 'Puy de Dôme', 'S,,t Remy', 'M,,t Caucasse', 'M,,t Cénis', 'México', 'M,,t S,,t Bérnard', 'S,,t Gottard', 'M,,t Dor', 'M,,t Liban' en 'M,,t Etna'. Een nonius verdeelt de Franse duimen verder onder in twaalfden en de centimeters in tienden.

De kwikthermometer heeft schalen in graden Réaumur en Celsius. Bij de thermometer staan de volgende gegevens, aangegeven in graden Réaumur: 'Paris 1802' bij 32°, 'Bains' bij 26°, 'Vers à Soie' bij 19°, 'Tempéré' bij 10°, 'Glace' bij 0° en 'Paris 1838' bij -15°.

Het reservoir wordt afgesloten door een stukje leder, en met een ijzeren kraantje kan het kwik in de buis worden vastgezet voor transport, waarbij de linker kasthelft kan worden dichtgeklapt. Bij gebruik aan de wand kan deze deur dicht blijven en de schuif omlaag worden geschoven, zodat het schalengedeelte zichtbaar wordt.

Height: 96.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.