Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
19

ENGELSE STICKBAROMETER


signatuur: 'Dollond London'

circa: 1790


De kast is van mahonie, gefineerd op grenen. De schaalplaten dragen Franse aanduidingen en zijn van verzilverd messing, waarbij barometer- en thermometergedeelte beiden zijn afgeschermd door messing glasdeurtjes. Deze deurtjes zijn een vroeg en zeldzaam kenmerk. Het palmhouten barometerreservoir met lederen bodem heeft een vaste stelschroef en wordt afgeschermd door een bolvormig, afneembaar reservoirkapje.

Het barometergedeelte heeft een verdeling in Parijse duimen. Aan de rechterkant van de barometerbuis bevindt zich een nonius die bediend wordt via een tandheugelsysteem, met een afneembare sleutel aan de rechter zijkant van het instrument. De nonius verdeelt de duodecimale Parijse duimenschaal verder onder in twaalfden. Links van de buis zit een verstelbare hoogteschaal met daarop de weersaanduidingen.

De opvallend lange kwikthermometer heeft schalen in graden Fahrenheit en Réaumur. Dergelijke lange thermometers werden hoofdzakelijk toegepast in de achttiende eeuw en zijn kenmerkend voor een kwalitatief hoogstaand exemplaar. Op de thermometerschaalplaat komen de volgende standaardtemperaturen voor: 'Chaleur de Sang' bij 98º Fahrenheit, 'Chaleur d’Eté' bij 76º, 'Temperé' bij 55º en 'Gel' bij 32º.

Deze barometer van een museale kwaliteit werd vervaardigd door de vooraanstaande Londense maker Peter Dollond (1730-1820). Dollond had een internationale reputatie en hoort thuis in het rijtje van de beste Engelse barometermakers. Onder de signatuur staat ook de volgende reparatienotitie vermeld: 'Réparé par l'Ingén,,r Chevallier à Paris.'.

Height: 102.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.