Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
10

ENGELSE 'BOW-FRONT' STICKBAROMETER


signatuur: 'DOLLOND LONDON'

circa: 1830


De kast is van het exclusieve en zeer gewaardeerde 'bow-front' type, uitgevoerd in mahonie en bloemmahoniefineer op grenen. De term 'bow-front' heeft betrekking op het gebogen front van de kast, dat ook wordt doorgevoerd in het gebogen glas voor het barometer- en thermometergedeelte.

De luxueus uitgevoerde kast is op diverse plaatsen voorzien van contourbiezen en inlegwerk van ebbenhout. Onder het zwart gepolitoerde, urnvormige reservoirkapje onderaan de barometer bevindt zich een palmhouten reservoir met lederen bodem. Aan weerszijden van het reservoirkapje zijn, in de schuine zijden, stroken ebbenhout ingelegd in de vorm van ruiten.

De schaalplaten van verzilverd messing zijn omgeven door messing lijsten. Aan de rechterkant van de barometerbuis bevindt zich een nonius die bediend wordt via een tandheugelsysteem, met een afneembare, ivoren knop. Het is opmerkelijk dat ook de lange kwikthermometer beschikt over een tendenswijzer met tandheugelsysteem. De kwikthermometer heeft schaalverdelingen in graden Fahrenheit en Réaumur. Tussen het barometer- en thermometergedeelte bevindt zich als bijzonder extra accessoire een uit de kast springende hygrometer, afstelbaar via een tandwieloverbrenging.

Engelse 'bow-front' barometers zijn gewilde objecten en behoorlijk zeldzaam. Een kwalitatief hoogstaande 'bow-front' barometer met een thermometer en hygrometer, vervaardigd door een vooraanstaande maker, zoals het hier beschreven exemplaar, kan zelfs een nog grotere zeldzaamheid genoemd worden. Dollond had een internationale reputatie en hoort thuis in het rijtje van de beste Engelse barometermakers.

Height: 98 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.