Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
53.

ENGELSE PRECISIEBAROMETER


signatuur: 'I. NEWMAN. Regent St: London.'

circa: 1840


De messing kast heeft barometerschaalplaten van verzilverd messing, afgeschermd door glas en voorzien van een nonius, bedienbaar via een tandheugelsysteem met een vaste messing knop aan de zijkant. De nonius heeft een afleesnauwkeurigheid tot op 1/500 inch. De weersaanduidingen zijn opmerkelijk genoeg gegraveerd op de rechter bovenzijde van de kast, om zodoende voorrang te geven aan een aantal in de linker schaalplaat gegraveerde gegevens voor noodzakelijke correcties: 'Capacities 1/42', 'Neut.l Point 29.920', 'Cap: Action + .014' en 'Tempe.re 32°'. Het instrument is gemonteerd op een mahonie plank.

Vlak boven het barometerreservoir bevindt zich een kwikthermometer. De ivoren thermometerschaalplaat heeft een schaalverdeling in graden Fahrenheit. Het reservoirtje van de thermometer mondt uit in het kwikreservoir van de barometer, zodat zo nauwkeurig mogelijk de temperatuur van het zich binnenin bevindende kwik wordt aangegeven ten behoeve van de temperatuurcorrectie van de barometerstand.

De constructie van het barometerreservoir is van het twee-compartimentensyteem, dat Newman in 1833 ontwikkelde. Het idee was om de barometer transportabel te maken zonder een reservoir te hoeven gebruiken met een door hemzelf minder duurzaam geachte lederen bodem. Door aan het onderste deel van het cilindervormige reservoir te draaien, na de barometer voorzichtig te hebben gekanteld, kan de barometer gereed gemaakt worden voor transport. Op het reservoir staan de standen 'PORTABLE' en 'NOT PORTABLE' gegraveerd.

Dergelijke barometers werden gebruikt voor het verrichten van zeer precieze waarnemingen in meteorologische stations, die verspreid waren over het gehele Britse Rijk. John Frederick Newman was de meest vooraanstaande wetenschappelijke instrumentmaker van zijn tijd. Zeer zeldzaam.

Height: 105 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.