Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
54

ENGELSE BANJOBAROMETER


signatuur: 'Cha,,s Civatti London'

circa: 1795


De op grenen gefineerde mahonie kast heeft schaalplaten van verzilverd messing en is voorzien van fraai inlegwerk. Langs de randen is de kast afgebiesd met een fijne, schuin geschakeerde contourbies van palm- en ebbenhout. Verder is er marqueterie in de kop, onderkant en ter weerszijden van de thermometer, bestaande uit ronde en ovale medaillons met florale motieven.

De acht inch brede wijzerplaat wordt afgeschermd door vlak glas, met middenin de tendenswijzer. De alcoholthermometer heeft een schaalverdeling in graden Fahrenheit.

Deze zeer vroege Engelse banjobarometer is een voorbeeld van het allereerste model van dit succesvolle type, dat kort na 1780 in Engeland geïntroduceerd werd door de eerste generatie Italiaanse barometermakers. Het vroege karakter blijkt onder andere uit het feit dat de wijzerplaatrand vrijwel doorloopt tot aan de buitenkant van de kast. Ook het vlakke glas voor de schaalplaten is een vroeg kenmerk. Voorts loopt de nerf van het fineer aan de zijkanten horizontaal, iets dat na enkele decennia plaatsmaakte voor verticale belijning.

Height: 94 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.