Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
58

ENGELSE BANJOBAROMETER


signatuur: 'Cattely & C,,o Fecit London'

circa: 1805


De op grenen gefineerde mahonie kast is op verschillende plaatsen voorzien van fraai inlegwerk. De kap is van het zogenaamde 'scroll pediment' of 'swan neck'-type en wordt bekroond door een messing siervaasje. Langs de randen is de kast afgebiesd met fijne contourbiezen van palm- en ebbenhout. Verder is er marqueterie, toegepast in ovale medaillons ter weerszijden van de thermometer, in de vorm van eikenbladeren.

De verzilverde messing platen worden afgeschermd door vlak glas en zijn voorzien van bijzonder sierlijk graveerwerk van een zeer goede kwaliteit. Er is opvallend veel zorg besteed aan de versiering van het centrum van de, tamelijk grote, tien inch brede wijzerplaat.

De tendenswijzer wordt bediend via een snaarsysteem, met een afneembare ivoren knop. De hygrometer is afstelbaar via een tandwieloverbrenging, met een eveneens afneembare ivoren knop. De alcoholthermometer is afneembaar en heeft een schaal in graden Fahrenheit. De makersnaam staat gegraveerd in het schaalplaatje van de waterpas.

Het instrument heeft de kenmerken van een vroege banjobarometer: de wijzerplaatrand loopt vrijwel door tot aan de buitenkant van de kast. Voorts is de verbreding van de kast pal onder het kapje - de kop - erg kort. Ook het vlakke glas voor de platen is een vroeg kenmerk. Bovendien komen afregelbare hygrometers in later tijd steeds minder vaak voor.

Height: 100 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.