Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 
22

FRANSE STICKBAROMETER


signatuur: 'KRUINES AU TÉLESCOPE quai de l'Horloge à Paris.'

circa: 1830-1840


De met bloemmahonie gefineerde eiken kast heeft over de gehele lengte een opmerkelijke lange schaalplaat van verzilverd messing.

Het barometergedeelte is uitgerust met een fraai gevormde tendenswijzer van geblauwd staal, die te bedienen is via een tandheugelsysteem en een vaste messing knop. De tendenswijzer is verbonden met een nonius, die de Parijse duimen onderverdeelt in twaalfden en de millimeters kwikdruk in tienden. Links van de buis zit een in hoogte te verstellen plaatje met daarop de weersaanduidingen. De kast is tamelijk diep uitgevoerd - zes centimeter - en is hol opgebouwd, waardoor er plaats is voor een zeer breed glasreservoir. Door het aldus verkregen grote kwikoppervlak in het reservoir probeerde men een grotere afleesnauwkeurigheid te verkrijgen. Het barometerreservoir wordt afgeschermd door een sierlijk hekje van vuurverguld messing. Ook op andere plaatsen is de barometer voorzien van verschillende vergulde ornamenten.

Het instrument beschikt over twee lange thermometers, waarvan er eentje dient als vergelijkingsthermometer. De linker (alcohol) thermometer heeft een schaalverdeling in Centigraden en graden Réaumur. De rechter (kwik) thermometer heeft een schaal in graden Réaumur. Op beide thermometers komen jaartallen voor van in Parijs en St. Petersburg gemeten extreme temperaturen, met als vroegste jaartal 1740 en als jongste 1788. Een bijzonder fraaie Franse stickbarometer in een zeldzame uitvoering.

Height: 115.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.