Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 

115

NEDERLANDSE STAANDE KLOK MET SCHEEPJESMECHANIEK

 

gesigneerd: 'GERRIT TERVOOREN EN SOON AMSTERDAM'

circa: 1781

 

De op eiken gefineerde wortelnoten Lodewijk XV kast heeft afgeschuinde hoeken. De onderkast is zowel naar de zijkant als naar voren dubbelgebogen en rust op bol-klauw-poten. Het messing slingerstuk voor het glas van het slingervenster heeft het motief van een Chronos met zandloper en zeis. De kap, die is voorzien van zaag- en steekwerk, wordt bekroond door een vergulde houten atlasdrager die geflankeerd wordt door twee bazuinblazende engelen.

Het uurwerk heeft een ankergang en loopt een week. Het zaagslagwerk slaat het hele en het halve uur voluit op twee bellen, en heeft als extra's kwartierslag en een wekkerwerk. Voorzien van secondewijzer, datum- en maanstandaanwijzing en tevens een dagschijf met drie vensters, waarmee tegelijkertijd tekens voor de dag van de week worden weergegeven.

Onder de wijzerplaat bevindt zich een zeer uitgebreid scheepjesmechaniek met een voorstelling van de Slag bij de Doggersbank (5 augustus 1781) met een zestal bewegende scheepjes. De Slag bij de Doggersbank was een zeeslag tussen de Nederlandse Republiek en Groot-Britannië tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. Een Engelse vloot onder admiraal Hyde Parker viel de Nederlandse marine aan die een konvooi koopvaardijschepen begeleidde naar de Oostzee. De Nederlanders onder vlootvoogd Johan Zoutman sloegen de aanval af, maar beide partijen raakten zwaar gehavend. In Nederland, dat lange tijd geen zeeslagen had gevochten, werd de slag als een grootse overwinning gevierd. Zoutman werd in het hele land gehuldigd en kreeg een eredegen. Portretten van beide vlootvoogden bevinden zich ter weerszijden van de onderkant van de cijffering.

Gerrit Tervooren was meester-horlogemaker en had zijn werkplaats in de Tweede Laurierdwarsstraat 57, waar hij met zijn zoon M.J. ter Vooren samenwerkte.

Height: 288 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.