Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 

63

ENGELSE SYMPIËZOMETER

 

signatuur: 'AGOSTI, FALMOUTH.'

circa: 1850

 

De massief palissander kast heeft verzilverde messing schaalplaten, afgeschermd door facetgeslepen glas. Het barometerschaalplaatje wordt op en neer bewogen via een schuifpen, gemonteerd in de rechterzijde. Geheel onderin bevindt zich een 'geheugenwieltje' om de gemeten stand voor later vast te zetten. De kwikthermometer heeft een verdeling in graden Fahrenheit. 

Een sympiëzometer is een weinig voorkomende variant van een barometer, uitgevonden door Alexander Adie in 1818. Het was de bedoeling om een minder kwetsbare barometer te maken voor het gebruik op schepen, dit ter vervanging van de lastige kwikbuis. De naam sympiëzometer komt uit het Grieks en heeft te maken met samendrukken en meten. Het samendrukken slaat op het met gas gevulde reservoir, de mate van samendrukken wordt weergegeven door de gekleurde vloeistof. 

Aangezien sympiëzometers meestal op een schip werden gebruikt, is er in de buis een vernauwing om niveauschommelingen tegen te gaan die veroorzaakt werden door het stampen van het schip. De clou is dat men bij luchtdrukwaarnemingen eerst de heersende temperatuur afleest op de thermometer. Vervolgens stelt men de verstelbare luchtdrukschaal zo in, dat het er aan vastzittende pennetje op de temperatuurcorrectieschaal de temperatuur aanwijst die men zojuist heeft afgelezen op de thermometer. Tenslotte leest men de barometerstand af op het olieniveau. 

Height: 59.3 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.