Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 

191

NEDERLANDSE STAANDE KLOK MET BAROMETER

 

gesigneerd (2x): 'Samúel Walker Amsterdam' (cijferring)/'S: Walker Amsterdam' (barometerschaalplaat)

circa: 1735

 

De op eiken gefineerde wortelnoten Lodewijk XIV kast heeft afgeschuinde hoeken en is ingelegd met essenhouten biezen. De rechthoekige onderkast heeft knieën en rust op bolpoten. De kap is voorzien van zaagwerk en heeft een gewelfde lijst, onderbroken door een gesneden motief in de vorm van ranken en een naar voren komend acanthusblad. Ook het messing gietstuk voor het slingervenster is in een zuivere Lodewijk XIV-stijl ontworpen en vertoont ondermeer een harp spelende man op de rug van een zeewezen. Het geheel wordt bekroond door een vergulde houten Chronosfiguur, geflankeerd door twee vergulde houten vazen.

Het uurwerk heeft een ankergang en loopt een week. Het zaagslagwerk slaat het hele en het halve uur voluit op twee bellen en heeft kwartierslag. Voorzien van secondewijzer, datum- en maanstandaanwijzing en wekkerwerk. Onder de opwindgaten bevindt zich een aardig scheepjesmechaniek. Het bestaat uit een losse plaat, op de ankeras bevestigd, waarop twee schepen zijn geschilderd. Op de cadans van de slinger bewegen deze schepen heen en weer, terwijl in het lunet een Chronosfiguur meebeweegt in hetzelfde ritme. Rond de vensters van het scheepjesmechaniek en de datum is een fraaie Lodewijk XIV gravering aangebracht. De messing hoekstukjes stellen de vier seizoenen voor.

In de deur bevindt zich een barometer, waarvan de schaalplaat van messing is en voorzien van een duimenschaal die per duim is verdeeld in acht delen. De weersindicaties zijn voor zowel 'SOMER' als 'WINTER' aangebracht. Rechts van het afleesgedeelte bevindt zich een tendenswijzer. De buis is gemonteerd tegen de achterzijde van de deur en is afgedekt door houten schuifjes. Ter hoogte van het slingervenster is in de buis een knik aangebracht. De gewoonte om barometers in de deur van een staande klok aan te brengen is slechts korte tijd in zwang geweest gedurende het tweede kwart van de achttiende eeuw.

Height: 277 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.