Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 

14

NEDERLANDSE SCHEEPSBAROMETER

 

signatuur: 'J.M. KLEMAN & ZOON, Amsterdam. No 222.'

circa: 1830-1840

 

De massief mahonie kast met licht gebogen front heeft verzilverde messing schaalplaten. De barometerschaalplaten zijn schuin inspringend en worden afgeschermd door gebogen facetgeslepen glas. De schaalverdelingen zijn in 'Nederlandsche streepen' (een vroege en niet vaak voorkomende benaming voor een verdeling in millimeters kwikdruk) en Rijnlandse duimen. De millimeterschaal loopt van 690 tot 800 en de duodecimale Rijnlandse duimenschaal van 26 ½ tot 30 ½. De cilindervormige reservoirkap is van messing. De nonius is bedienbaar via een tandheugelsysteem, met een messing knop, en verdeelt de millimeters verder onder in tienden en de Rijnlandse duimen in twaalfden. 

De kwikthermometer wordt afgeschermd door vlak glas en heeft schalen in Celsius ('Honderd.g') en Fahrenheit. De barometer is uitgerust met een cardanisch ophangingsysteem voor bevestiging aan de wand en heeft tevens een ophangoog. 

Het bekende instrumentmakersbedrijf Kleman & Zoon was op het moment dat dit instrument werd vervaardigd, gevestigd op de Nieuwendijk 168 te Amsterdam.        

Height: 100.1 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.