Back to GalleryBack to Gallery

Fontijn Antiek vof

Go to end of page.

         

 

13

NEDERLANDSE BAKBAROMETER

 

circa: 1720

 

De met elzenwortel gefineerde eiken kast van deze Lodewijk XIV barometer heeft ebbenhouten profielen en schaalplaten van vuurverguld messing.

De met voluutvormige bladranken gegraveerde barometerschaalplaten zijn kenmerkend voor de vroege achttiende eeuw. De Engelse duimenschaal heeft een onderverdeling in tienden. Rechts van het afleesgedeelte zit een handmatig te bedienen tendenswijzer gemonteerd.

Het gevolgde systeem van de barometerplaten, de aanduiding in Engelse duimen op een aparte zomer- en winterschaal, is kenmerkend voor vroege Nederlandse barometers; nadien maakte men doorgaans geen verschil meer tussen een zomer- en winteraanduiding en werd de linkerplaat voor Engelse en de rechter voor Rijnlandse duimen gebruikt.

De lange alcoholthermometer heeft een 100-0-80 verdeelde grote Florentijnse schaal. Links en rechts van de thermometerschaal bevinden zich in totaal 18 fraai gegraveerde vuurvergulde messing schildjes met Nederlands- en Franstalige temperatuursindicaties en verschillende hiermee corresponderende dierenriemtekens.

Achter het reservoirkapje bevinden zich de glazen reservoirs van de barometer en thermometer. Beide buizen worden aan de bovenkant op hun plaats gehouden door een buishouder in de vorm van een gevleugeld puttokopje.

Een dermate vroege Nederlandse bakbarometer als het hier beschreven exemplaar is zeer zeldzaam te noemen.

Height: 110.5 cm

(Please contact us for more information in English)

Price:  on request

 


Fontijn Antiek vof
Stellingmolen 51
1444 GV Purmerend
The Netherlands

By appointment only
Uitsluitend op afspraak
Telephone/Fax: +31 (0)299 43 64 93
Mobile phone: +31 (0)653 57 38 16

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.